İstanbul'da yaşayan hayatı yaşamayı seven yeni tatlara açık olan 2 çocuk annesi.

9 Aralık 2014 Salı

Yumuşak Açma

 

 
Oğlumun anasınıfına gitmesinden dolayı, her gün beslenmesinde ev yapımı bir şeyler istiyorlar. Tabi ki bende evde olunca hemen hazırlayayım da en azından ev yapımı olsun diye kolları sıvadım. Her zaman evde poğaça yapardım ama ilk defa açma denedim. Şimdi artık favorim bundan sonra açmadır. Hepinize tavsiye olunur. Hem çok pratik, hem yumuşak hem de  harika bir tat.
 
Gelelim tarifine;
 
Malzemeler:

1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı toz şeker
4 çay kaşığı tuz
1 tane yaş maya (40 gr)
Aldığı kadar un
1 yumurta akı (sarısını üzeri için ayırın)
Çörekotu

Bu tarifi ölçülere göre birebir yaparsanız çok güzel sonuç alırsınız. Mayanın hamuru yoğurmadan önce güzelce kabarması gerekiyor. Maya kabarmazsa hamur sert olur. İstediğiniz sonucu alamazsınız.

Yapılışı:
Bir su bardağı su ile sütü karıştırın.Ocakta ılıklaşana kadar ısıtın.5 çorba kaşığı toz şekeri ve mayayı su ile süt karışımını da  ilave edin.5-10 dakika mayanın köpük köpük olması  için bekleyin.Sıvı yağı, tuzu ve yumurtanın akını da ilave edin.Aldığı kadar unu yavaş yavaş ilave edip kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edelim.Hamurun yumuşak olması açmanın yumuşak olmasını sağlar.Hamurun mayasının gelmesi için bir kenarda üzerini bir bezle kapatıp bekleyelim.1 saat kadar beklerse iyi olur. Elimizi sıvıyağa sürüp,mayası gelmiş hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alalım .Hamuru elinizle servis tabağı büyüklüğünde açıp rulo şeklini verelim.İki elinizle sağ eliniz geri sol eliniz ileri olacak şekilde çevirin.Hamurun iki ucunu birleştirelim.Tepsiye yağlı kâğıt serip hamurları tepsiye dizip yumurta sarısını sürelim.İsteğe göre üzerine çörekotu serpebilirsiniz.180 ‘c fırında pişirelim. Açmanız hazır.
 
Afiyet olsun.

 

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder