Oğlumun anasınıfına gitmesinden dolayı, her gün beslenmesinde ev yapımı bir şeyler istiyorlar. Tabi ki bende evde olunca hemen hazırlayayım da en azından ev yapımı olsun diye kolları sıvadım. Her zaman evde poğaça yapardım ama ilk defa açma denedim. Şimdi artık favorim bundan sonra açmadır. Hepinize tavsiye olunur. Hem çok pratik, hem yumuşak hem de harika bir tat.
Gelelim tarifine;
Malzemeler:
1 su bardağı su
1 su bardağı
sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı toz
şeker
4 çay kaşığı tuz
1 tane yaş maya (40
gr)
Aldığı kadar un
1 yumurta akı
(sarısını üzeri için ayırın)
Çörekotu
Bu tarifi ölçülere göre birebir yaparsanız çok güzel sonuç alırsınız.
Mayanın hamuru yoğurmadan önce güzelce kabarması gerekiyor. Maya kabarmazsa
hamur sert olur. İstediğiniz sonucu alamazsınız.
Yapılışı:
Bir su bardağı su
ile sütü karıştırın.Ocakta ılıklaşana
kadar ısıtın.5 çorba kaşığı toz
şekeri ve mayayı su ile süt karışımını da ilave edin.5-10 dakika mayanın
köpük köpük olması için bekleyin.Sıvı yağı, tuzu ve
yumurtanın akını da ilave edin.Aldığı kadar unu
yavaş yavaş ilave edip kulak memesinden daha
yumuşak bir hamur elde edelim.Hamurun yumuşak
olması açmanın yumuşak olmasını sağlar.Hamurun mayasının
gelmesi için bir kenarda üzerini bir bezle kapatıp bekleyelim.1 saat kadar beklerse iyi olur. Elimizi sıvıyağa sürüp,mayası gelmiş
hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alalım .Hamuru elinizle
servis tabağı büyüklüğünde açıp rulo şeklini verelim.İki elinizle sağ
eliniz geri sol eliniz ileri olacak şekilde çevirin.Hamurun iki ucunu
birleştirelim.Tepsiye yağlı kâğıt
serip hamurları tepsiye dizip yumurta sarısını sürelim.İsteğe göre üzerine
çörekotu serpebilirsiniz.180 ‘c fırında
pişirelim. Açmanız hazır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder